All-Star BREAK

A "pihenő időnek" köszönhetően, van lehetőség arra, hogy elemezgessük egy kicsit a csapat eddigi szezonját. Vetünk egy pillantást, hogy miként szerepel a csapat az Offensive, valamint a Defensive oldalon, szó lesz még Smart javuló formájáról, ami elsősorban a dobószázalékokban mutatkozik meg, illetve Turner "életmentő?" buzzerjeiről. JAMES YOUNG? 

celtics_hawks_turner_game-winner_021115.jpg

 

Mint ismeretes az idényt még a Green - Rondo párossal kezdtük meg, míg előbbi a Memphis Grizzlies, utóbbi a Dallas Mavericks csapatát erősíti napjainkban. Nem is eredménytelenül, hiszen mind Green, mind pedig Rondo ezen rövid idő alatt is vezéregyéniséggé nőtték ki magukat egy olyan csapatban, ahol egyértelműen a Nyugati - főcsoport döntő elérése a cél. Ha az én véleményemet kérdezitek, akkor a Memphis nálam nagyobb eséllyel pályázik a nyugati elsőségre, mint a MAVS. Elsősorban a védekezés miatt mondom ezt, hiszen a Memphis valami félelmetesen biztos lábakon áll a Defensive oldalon. 

Jelentősen átalakult a keret a szezon eleje óta, jelenleg ez a keret áll rendelkezésére Brad Stevensnek.

nevtelen.png

nevtelen2.png

Most mondjam azt, hogy ez egy kegyetlenül erős, világot rengető roster? Hát nem fogom... Viszont a csapategység és a küzdeni tudás előtt le a kalappal. Brad Stevens kiváló munkát végez, ami a támadó oldalon meg is látszik, Turner szépen lassan bontogatja szárnyait. Nem egy vagy két clutch szituációt vállalt már el sikerrel. Ainge foghatja is a fejét, mert annyira kezdett el tankolni a csapat, hogy szinte egy hajszálnyira van a PO-t érő 8. helyezéstől, amit egyéb iránt a Miami foglal el (22-30). A kelták jelenleg a tizedik helyen tanyáznak egy meccsel lemaradva a kilencedik helyezett Brooklyn Nets mögött. 

Szemmel látható a változás az idény eleje óta. Szerettem Rondot és nagyon sajnáltam, amikor megtudtam, hogy elcseréljük őt. De inkább éreztem azt, hogy "Az egyik szemem sír, a másik nevet", hiszen már nem volt a régi. Nagyon sokat pumpálta a labdát, nem tört elég hatékonyan a palánkra, ennek következtében nem fordították rá akkora figyelmet és a közép távoli dobásai még mindig hagynak kívánnivalót maguk után. A távozása eredményeképp láthatunk ma egy olyan Boston Celticset a pályán, ahol kézről-kézre folyik a labda, még akkor is ha Smart a pályán van. Márpedig ebben nagyon benne van Brad keze, senki sem ül a labdán, keresik a tiszta dobóhelyzetet és azt kell mondjam, hogy nagy százalékban meg is találják. A támadó szekció eredményességét szemügyre véve szembe tűnő, hogy a legjobb mezőnygól átlaggal Tyler Zeller rendelkezik, aki nem kevesebb, mint 55%-os mezőny mutatóval rendelkezik és a kiharcolt büntetőit is meglehetősen jó, 82%-os átlaggal eredményesíti. Átlagban a meccseinken 88-szor próbálkozunk rádobással, amiből nagyságrendileg 39 alkalommal tudunk pontra váltani, ami nem kevesebb, mint 44%. Triplázás?? KATASZTRÓFA. Ha nem lenne Prince és Thornton a csapatban, akkor nem lennénk 30% felett. Szerintem ezzel alá is támasztottam, hogy miért katasztrofális a helyzet. Ha már a csapat egyik gyenge pontjához értünk, akkor rögtön itt a másik is, a védekezés. A lepattanók ellen be vagyunk oltva, egyébiránt a legtöbbet Sullinger szedi a csapatban, meccsenként 8.5-ös átlaggal. Ha már Sullinger, januárban ő volt a legeredményesebb játékosunk 15.1-es átlagot produkálva, 3 támadó és 5 védőlepattanó mellett. 

Megnézhettek egy összefoglalót Sully egyik izmos januári meccséről a Pelicans ellen. Nem kisebb ember védekezett rajta, mint Anthony Davis!

Sérülése után Marcus Smart is visszatért a csapatba és egyre jobb formát mutat támadásban. Eddig 37 alkalommal húzta magára a Celtics mezt, ami idő alatt 6.8 pontot átlagolt, 3 lepattanó és 3.5 gólpassz alatt. A vonal mögül szemmel látható a fejlődése, hiszem míg novemberben 23,8%-al dobálgatott, januárra ez a szám 42% fölé kúszott. Nem lenne rossz, ha ezt a formát az idény végéig tudná tartani. Egyre jobban kezdi felvenni a ritmus, bátran veszi fel az 1on1 szituációkat, vannak reményt keltő gólpasszai és hát a védekezésben mutatott aktivitása szinte egy szinten van Bradleyvel. Ha ez a két srác együtt marad és a többiek a védekezés halvány fogalmával tisztában lesznek, akkor nyugodtan fogok leülni Celtics meccset nézni. 

Óriási nagy kérdés, hogy mi a fene van James Younggal? Egyszerűen kitalálni nem tudom, mi lehet annak az oka, hogy Brad Stevens nem használja a srácot. HÁT EMBEREK, ennek a gyereknek jó keze van. A D-Ligában 23.5 pontot átlagol, 51%-os mezőnymutatóval, a vonal mögül pedig 52%-os hatékonysággal tüzel. Hát ha ennek a negyedét nyújtaná a triplavonal mögül, 5-6 meccsel minimum többet nyerünk. COME ON BRAD, YOU SHOULD GIVE HIM A CHANCE.....

Prepare to fight!!! TURNER vs. DANNY AINGE! TANK vs. PLAYOFF! Úgy látszik Turnernek esze ágában sincsen a tankolással foglalkozni ugyanis sorra dobálja a csapatnak a győzelmet érő kosarakat a dudaszó pillanatában. 

Az Atlanta Hawks elleni:

A Portland Trailblazers elleni:

Nagyon remélem, hogy még sok ilyet fogunk látni a szezonban, mert én szeretném ha a Celtics PO-ban lenne, még akkor is ha rögtön kipottyanna az első körben. Annyi cetlink van már, amennyivel két Dunát is lehetne rekeszteni, viszont egy kis PO tapasztalat Smartnak például nagyon hasznos lehetne a jövőre nézve. 

LET'S GO CELTICS!